Skip to main content

Tillykke til Kolding Havn – men lad os tage en åben dialog

Carsten Stender, Søren Nielsen, Kristina Buchwald, Peder Kjølhede og Erik Graversen, Ambitionsgruppen bag Kolding Kan Mere

.

Kolding Kan Mere glæder sig over alt, der går godt i Kolding Kommune – og derfor også over det flotte regnskab for Kolding Havn i 2024. Tillykke med den gode udvikling.

Derfor giver det også mening at tage den åbne dialog om havnens fremtid. For vi er enige i, at både midtbyen og havnen skal udvikles og at inderhavnen i endnu højere grad skal ses som en del af Koldings bymidte, mens den øvrige havn udvikles som en styrket erhvervshavn.

Der er plads til begge dele.

Men det kræver en reel åbenhed og vilje til dialog. Ikke mindst mellem byrådet, havnen og borgerne.

Den åbenhed har desværre ikke været tilstede i tilstrækkelig grad indtil nu, selvom det er netop nu, vi skal tage de beslutninger, der former Kolding de næste 15-20 år. Dermed de beslutninger, der politisk skal tages.

Særligt de kommende beslutninger om forlængelse af lejekontrakter i inderhavnen bør ske på baggrund af en åben proces – og med respekt for de indsigelser, der blev indsendt i forbindelse med kommuneplanen pr. 1. april.

Vi vil derfor appellere til, at byrådets partier ikke kun taler havn – men også midtby. Og de partier, som er repræsenteret i havnebestyrelsen, er bevidste om det ansvar, der følger med at være valgt af borgerne til at varetage hele byens udvikling.

Når enkelte politikere både sidder i byrådet og i havnebestyrelsen, kan det opleves som en dobbeltrolle. Hvilken kasket vægter mest? Det spørgsmål står vi tilbage med som borgere.

Senest kom det til udtryk med branden på skrotlageret tæt på midtbyen – og i nærheden Godset, uddannelsesinstitutioner, virksomheder og beboelse.

Vi efterlyser en politisk holdning til, hvordan vi som by ønsker at balancere hensynet til sikkerhed, trivsel og erhvervsinteresser.

Det glæder os, at havnens strategi lægger vægt på bæredygtighed. For det er en retning, alle ansvarlige virksomheder og aktører må arbejde med. Men bæredygtig udvikling handler også om mobilitet, trafik og byliv. Derfor må der tages hensyn til de mange lastbiltransporter, der i dag kører direkte ind i midtbyen.

Vi fra Kolding Kan Mere håber på – og appellerer til – større gennemsigtighed og åbenhed i dialogen om havnens og byens fremtid. Det handler om vores fælles by.

Kolding Kan Mere har flere gange rakt hånden frem i håb om dialog. Nu er det op til dem, der er valgt til at træffe beslutninger, at vise, at de også ønsker samtalen.

Tillykke til Kolding Havn med regnskabet for 2024 – og lad os nu tage den samtale, byen fortjener omkring byens udvikling de kommende 15-20 år.

___

Carsten Stender, Søren Nielsen, Kristina Buchwald, Peder Kjølhede og Erik Graversen, Ambitionsgruppen bag Kolding Kan Mere