Skip to main content

SPØRGSMÅL OG SVAR

Vi svarer på spørgsmål og giver svar omkring tankerne på Visionsplanen

Vi har fået rigtig mange spørgsmål og her vil vi løbende forsøge at svare på dem.
Du kan sende dine spørgsmål ind her: 

Spørgsmål og svar:
Skal vi have erhvervshavn i fremtiden?

Svar: Der er i Masterplanen intet om, at erhvervshavnen skal lukke, tværtimod er det en realisering af aftalen om MERE BY OG GRØNNERE HAVN.

Der er blot tale om, at ca. 25 % af havnearealet skal anvendes til andre formål, herunder at forbedre den trafikale flaskehals mellem inderhavnen og bymidten, og dermed sikre en bedre tilgang til inderhavnen. Men ikke mindst skal denne konvertering give plads til at etablere en sikring af Byen imod den stigende trussel fra flodbølger.

I den nuværende aftale skal havnevirksomhederne også rykke fra syd til nordhavnen – her skal de rykke fra inderhavn til yderhavn

Er det ikke bare gammel vin på nye flasker?

Svar: Både og – mange har gennem tiden forslået noget der ligner og vi har i visionsplanen taget afsæt i mange af de planer der er igang/er på vej/er parkeret i Kolding Kommune – så derfor er Visionsplanen overordet set én samlet plan med afsæt i de mange.

Der er dog også mange nye tiltag og tanker – fra klimabroen over havnen til nye forbindelser på tværs af byens kvarterer. 

Er det løftebrud på “havneaftalen”?

Svar: På ingen måde, idet havneaftalen jo ikke indeholder en detaljeret plan for fremtiden. Derfor kan masterplanen kun ses som et positivt bidrag til at konkretisere løsninger for målene om “GRØNNERE HAVN” og “MERE BY”.  

Vil visionsplanen ikke koste arbejdspladser på Havnen?

Svar: Nej tværtimod. Dels er der som sagt ikke tale om at lukke erhvervshavnen, dels vil den viste konvertering af inderhavnen give mellem 440- 586 nye arbejdspladser, tilføre ca.1700 nye borgere i Kolding og øge de kommunale skatteindtægter med 99-144 mio. Kr. Årligt (2025 priser). Disse tal er ikke frit opfundet, men genereret af rådgivningsfirmaet Realize, der er eksperter i konsekvensberegning af ændringer i bybilledet. 

Der ligger forholdsmæssigt store uudnyttede arealer på havneområdet, så der vil fint være plads til at de relativt få arbejdspladser, der ligger i området, der tænkes konverteret, til andre dele af havnearealet.  

En sådan klimabro må da koste en formue og belaste Koldings økonomi?

Svar: Naturligvis vil det være en ret bekostelig affære at opføre en sådan klimabro, med sluse og vippefunktion af vejbanen, således at der ved flodbølge kan lukkes af for vandstigninger i byen og at der fortsat er sejladgang for f.eks. sejlskibe til inderhavnen.  Men ifm. planen om konvertering af inderhavnen kan der sælges byggeretter, der, jævnfør beregningerne fra Realize, vil andrage ca. 800 mio.kr (2025 priser). Så faktisk får Kolding “omkostningsfrit” en forbedring af klimasikringen af byen og en forbedring af den trafikale flaskehals på Jens Holms Vej.   

Hvorfor taler vi hele tiden om tilflytning og flere borgere i kommunen

Svar: En kommune har en række velfærdstilbud, service- samt udviklingsopgaver den skal udføre overfor borgerne. 

Alle opgaver koster og det er borgerne og virksomhederne der betaler herfor, gennem det vi alle kender som skat. Langt de fleste indtægter kommer fra skattekroner fra private.

Vi lever i en tid hvor udgifterne stiger og befolkningssammensætningen gør at skatteindtægterne ikke matcher behovet for at finansiere alle kommunens opgaver.  

Derfor er det vigtigt at vi får flere skatteborgere til byen.
 

Læs mere om de kommunale opgaver her: www.dr.dk/ligetil/indland/hvilke-opgaver-loeser-kommunen  

Er der brug for flere boliger?

Svar: Ja. Ifølge Boligøkonomisk videncenter, der er Real Danias uafhængige videncenter skal Kolding have ca 7000 flere boliger inden 2040.

Det er fordelt på både eje, leje og almen. Der er ifølge dem også en øget ønske om at bo bynært (i levende byer) – og boliger skaber levende byer. Der er også mange der vil bo ved vandet og der er tendens til at ønske mindre boliger pga mange singler/enlige og med fælles arealer som haver, så der er mindre vedligehold. 

Vi har i Visionsplanen ikke gået i detaljer med det præcise antal boliger eller hvilke boligtyper, der skal ligge hvor. 

Boliger = borgere = skattekroner til udvikling af byen og velfærd. 

Hvad med skatteindtægter fra havnen?

Svar: Skat er kompliceret. Men på spørgsmålet om hvor meget selskabsskat Kolding Kommune modtager vedrørende de virksomheder, der hører hjemme på Kolding Havn. Har vi følgende overslag:

Da selskabsskat til kommunerne kommer 3 år efter indkomståret er de seneste data fra 2022.

I opgørelserne fra skat oplyses vores selskabsskat i 3 hovedkategorier,

  1. Hovedlisten med skatten fra virksomhederne, som har deres moderselskab i Kolding.
  2. En afregningsliste med alle de andre kommuner, som der har krav på en del af en beskatning fra et moderselskab i Kolding.
  3. En afregningsliste med alle de andre kommuner, hvor vi har krav på en del af beskatningen fra et moderselskab i deres kommune.

Udfordringen er, at virksomheder kan have flere produktionsenheder tilkoblet det samme CVR. Så selvom vi kender koblingen mellem moderselskaberne og de underliggende CVR-numre, så kan vi ikke se den selskabsskat, som der er knyttet til den enkelte produktionsenhed.

Dog kan man se selskabsskatten for alle de moderselskaber, som der hører til på havnen. Ligeledes kan man se selskabsskatten for alle de virksomheder, hvis moderselskab ligger i en anden kommune, men som har et CVR-nummer på havnen.

Ift. Kolding Kommunes  ”moderselskaber” så drejer det sig om fra regnskab 2022, inklusiv regulering for tidligere år til afregning i budget 2025 om ca. 1,7 mio. kr. – og afregningen fra andre kommuner vedr. CVR-numre på havnen udgør i samme periode ca. 0,75 mio. kr. Altså samlet set ca. 2,5 mio. kr.

Dog er dette tal behæftet med flere usikkerheder:

  1. Der er meget store udsving fra år til år alt efter, hvorvidt virksomheden har tjent penge eller ej.
  2. Der kan være ændringerne i CVR, som er svære at tage højde for. F.eks. nedlukning af CVR-numre på havnen osv. siden 2022.
  3. Som før nævnt, så kan der være Produktionsenheder på havnen, som hører under et CVR-nummer, som er fysisk placeret et andet sted i kommunen eller i en anden kommune, som ikke vil indgå i denne opgørelse.
  4. Geografisk afgrænsning: Jeg kan se, at jeg har fået en kontorbygning med i mine udtræk (Trindholmsgade 2, 6000 Kolding).

Det bemærkes, at virksomhederne på havnen generelt ikke er repræsenteret blandt de største selskabsskattebetalere i kommunen.

Svaret ikke er en 100% facitliste og vi vil have svært ved at komme det nærmere henset til de usikkerheder, der er nævnt oven for. Dette er vel og mærke for hele havens areal



Ifølge beregninger fra Realize kan vi forvente skattekroner fra boliger/nye virksomheder som beskrevet i Visionsplanen med et areal på 24% af havnens nuværende areal – vil give over 100 mio. om året (tal fra 2018)