Skip to main content

6 Principper for Koldings nye visionsplan

Vi har brug for en samlet helheds plan

Kolding har brug for en samlet helhedsplan for at sikre en bæredygtig og balanceret udvikling, der tager højde for både erhvervsliv, miljø og borgernes trivsel. En fælles retning skaber sammenhæng mellem byens visioner og konkrete tiltag, så Kolding kan udnytte sine ressourcer optimalt og fremtidssikre sin position som en attraktiv by at bo og arbejde i.

I arbejdet har vi taget afsæt i disse 6 principper.

1. Vi vil skabe byer for mennesker

Kolding skal være en by, der inviterer til liv, fællesskab og bevægelse. En by, hvor mennesker mødes, opholder sig og føler sig hjemme. Men afsæt i den kendte arkitekt Jan Gehls dogmer om byer for  mennesker.

Vi skaber flere byrum, der indbyder til ophold, leg og samvær. Vi prioriterer gående og cyklister, så byen opleves tættere og mere levende. Grønne områder, kultur og et stærkt handelsliv skal spille sammen og gøre byen til et sted, man har lyst til at blive.

Kolding skal ikke bare være en by, man bor i – men en by, man lever i.

2. Vandet som strategisk ressource

Kolding har en unik beliggenhed med fjorden, åen og søen, der skaber store muligheder. Vand tiltrækker mennesker, og vi vil sikre bedre adgang og aktiv brug i byen.

Samtidig skal vi håndtere fremtidens vandstigninger. En klimabro over fjorden vil både aflaste trafikken og beskytte byen mod oversvømmelser.

3. Den forbundne by

Kolding skal hænge bedre sammen – både fysisk og mentalt. Byens kvarterer, handelsliv, kultur og rekreative områder skal bindes tættere sammen, så det bliver lettere og mere naturligt at bevæge sig rundt. Vi vil styrke forbindelserne mellem midtbyen, havnen, campusområdet og boligkvartererne, så Kolding føles som én samlet by. Samtidig skal infrastrukturen forbedres, så både fodgængere, cyklister og kollektiv trafik får bedre forhold. En mere forbundet by skaber liv, styrker fællesskabet og gør Kolding endnu mere attraktiv at bo og opholde sig i.

4. Den grønne by 
– med grønne åndehuller

Den grønne by handler om at integrere natur og bæredygtighed i byens udvikling. Det betyder at skabe grønne åndehuller, der fremmer biodiversitet og trivsel, og sikre, at klimahensyn tænkes ind i alt fra byggeri til transport. Med fokus på grøn omstilling bygger vi en fremtidssikret by, der balancerer menneskets behov med naturens, samtidig med at vi styrker Koldings rolle som en bæredygtig foregangsby.

5. Respekt for fortiden med blik for fremtiden

Respekt for fortiden med blik for fremtiden betyder at bygge videre på Koldings rige historie og kulturarv, samtidig med at vi skaber rammerne for innovation og vækst. Ved at forene tradition og fornyelse sikrer vi en by, der både dyrker sine rødder og historie – og imødekommer fremtidens behov. Det betyder også, at vi tager afsæt i eksisterende planer … og arbejdere videre med afsæt i dem. 

6. Vækst med fokus på flere bundlinjer. 

Kolding er som andre kommuner udfordret med økonomien – det betyder, at vi er udfordret på at tage det store greb på udvikling. Derfor skal vi tænke nyt – og tænke mere sammen med erhvervspartnerskaber, så vi sammen bygger fremtidens Kolding. 

Vi kan spare os ud af det – eller vækste. Og det er skattekroner der her gør den absolutte forskel. Denne plan tager afsæt i at den er realistisk og ambitiøs.