
Vi skal skabe forbindelser i en fragmenteret bystruktur
Kolding er en by formet af sin infrastruktur og natur, men netop de elementer, der gør byen unik, udgør også betydelige udfordringer. Jernbanen skærer byen i to og vanskeliggør sammenhængen mellem byens centrale områder. Store veje sikrer adgang for både pendlere og erhverv, men skaber barrierer for de lokale bevægelser. Kolding Å, der snor sig gennem byen, og Fjorden, der åbner byen mod havet, er smukke træk, men fungerer også som naturlige grænser, der kan hæmme forbindelserne mellem byens kvarterer og attraktioner.
Disse udfordringer kræver en visionær masterplan, der ser byens barrierer som potentialer for udvikling. Målet er at skabe en forbundet by, hvor banen, vejene, åen og vandet ikke længere deler byen, men i stedet bliver integrerede elementer i en sammenhængende og levende bystruktur. Visionen er at bygge bro – bogstaveligt og metaforisk – ved at skabe nye passager over og under banen, sammenhængende stier langs åen og en bedre udnyttelse af Kolding Fjords rekreative muligheder.
UDFORDRINGER
Jernbanen
Større veje
Åen og fjorden
Forbindelser på mange måder
Forbindelser er mange forskellige ting. Det kan være overgange over vand, klare overgange mellem overflader, og forskellige bykvarterer, det kan være vejvisning og guide dig på vej – og gøre dem til oplevelser på vejen.







2050 planen:
Den forbundne by
I den vedtagne plan for 2050 er netop “byens forbindelser” også et af temaerne. Byens infrastrukturelle netværk og forbindelser skaber sammenhængen i byen. Der står:
“Byen er også udfordret af ændringer i mobilitetsmønstre og behov for grøn omstilling af transporten af mennesker og varer. Udviklingsbilledet tager udgangspunkt i en prioritering af byens sammenhæng og i en diskussion af forudsætningerne for, hvordan vi skal bevæge os ind og ud af byen og rundt i den i fremtiden – med tydelige relationer til mobilitetsplanen og med en række styrende principper om, hvordan byen skal udvikle sig på den lange bane.
Det grundlæggende princip er en prioritering af ‘bæredygtig mobilitet’, som både handler om alternativerne til bilen men også om at gentænke den måde, byens funktioner og byens kvarterer er forbundet. Dermed handler udviklingsbilledet ikke alene om trafik og færdselsårer, men hele byens udvikling. Et værdimæssigt afsæt for udviklingsbilledet er, at mobilitet er vigtigt – og at det er svært lige nu at se ud over behovet for at betragte privatbilisme som en nødvendighed. Men også, at vi ved, at byen kan og vil forandre sig – herunder også forudsætningerne for mobilitet og transportvalg. Udviklingsbilledet skal vise mulighederne og give mod til at arbejde i en retning, som er baseret på en langt mere bæredygtig mobilitet end i dag. Og dermed forberede Kolding til en fremtid, som er uforudsigelig, men hvor forudsætningerne for mobiliteten stensikkert vil ændre sig.”

2050 plan: Den forbundne by
“Byen er også udfordret af ændringer i mobilitetsmønstre og behov for grøn omstilling af transporten af mennesker og varer. Udviklingsbilledet tager udgangspunkt i en prioritering af byens sammenhæng og i en diskussion af forudsætningerne for, hvordan vi skal bevæge os ind og ud af byen og rundt i den i fremtiden – med tydelige relationer til mobilitetsplanen og med en række styrende principper om, hvordan byen skal udvikle sig på den lange bane.

Vi prioriterer aktive og
kollektive trafikanter
Vi vil tage udgangspunkt i de aktive trafikanter, når vi udvikler byen, med en målsætning om at gøre det nemmere, hurtigere og sikrere at vælge de bæredygtige alternativer til bilen. Når vi udvikler og omdanner byen, skal den aktive og kollektive trafik fylde mere, og bilerne skal fylde mindre. Vi udvikler
kvarterer, hvor aktiv og kollektiv trafik er det nemme valg, og hvor det er mindre oplagt at bruge bilen.

Vi vil udvikle byen omkring korridorer og knudepunkter
Byen skal vokse og fortættes omkring korridorerne for den aktive og kollektive trafik og omkring knudepunkter, hvor det er muligt at skifte transportform.
Dermed understøtter vi den kollektive trafik og mulighederne for at benytte cykel og gang både lokalt og til pendling. Samtidigt skal knudepunkterne rumme gode opholdsrum og samle byens hverdagsfunktioner og dermed bidrage til levende og levedygtige kvarterer i hele byen.

Vi vil differentiere byens tilgængelighed for biler
Kolding ligger ved motorvejen og betjener et stort opland, og en stor del af byens liv er baseret på biltilgængelighed, pendling og varetransport. Men bilerne skal fylde mindre i Kolding, og vi skal ikke prioritere mere af byen til bilerne.
Når vi udvikler byen, differentierer vi mellem den centrale del af byen og kvartererne nærmere motorvejen: Det skal være muligt at bruge bilen, men gradvist bliver det mere fordelagtigt at bruge aktiv og kollektiv trafik, jo tættere man er på bymidten. Et finmasket netværk skal gøre aktiv og kollektiv trafik til det foretrukne valg, og gennemkørende biltrafik i midtbyen og i de enkelte kvarterer skal undgås. Bymidten skal prioriteres til fordel for byliv – og for færdsel til fods, på cykel eller med kollektiv transport.