Skip to main content
STATIONSKVARTERET

Velkommen til Kolding

Banegårdspladsen i Kolding er et af byens mest centrale og betydningsfulde offentlige rum. Det fungerer som et vigtigt knudepunkt for transport og som en indgangsport til byen for de mange mennesker, der dagligt passerer igennem området. Samtidig repræsenterer pladsen en betydelig mulighed for byudvikling, hvor fokus både kan være på funktionalitet, æstetik og byliv. 

Området rummer i dag mange aktiviteter, der tiltrækker borgere fra stationen, biblioteket, posthuset med frivillighedshus og socialøkonomisk hub, hoteller … så der er masser af trafik i hele området. Men der er potentiale til mere. I dag virker pladsen forblæst, forvirret, fortravlet – og byder ikke velkommen til Kolding, som byen fortjener det. 

Her er visionerne for fremtidens stationskvarter. 

  • AREAL:
    70.000 m2
  • P-PLADSER: 
    350 pladser (terræn)

Indbydende overgange

Åben og indbydende tunnel under banen.

Grøn bypark

Grøn bypark med kig til slottet. 

Grøn bypark

Grøn bypark med kig til slottet. 

Åbne karrer

Her kommer der noget fra projektet

Bynær parkeringshus

Parkering tæt på banen og byen. 

Cafe socialøkonomi

Udeservering på den grønne plads

attraktive overgange

Overgange… 

UDFORDRINGER

Området omkring banen er blevet et centralt knudepunkt for tog- og busforbindelser, hvilket øger tilgængeligheden, styrker erhvervslivet og tiltrækker flere turister og pendlere.

Pladsen kan udvikles til et levende byrum med caféer, kunstinstallationer og grønne områder, der skaber et indbydende miljø.

I dag virker pladsen fortravlet og forvirret, men den har potentiale til at blive et attraktivt sted, der både inviterer til ophold og guider videre til byen eller ud i verden.

    Visionen

    Fremtidens stationskvarter byder det grønne byrum velkommen til Kolding og summer af liv. Her kan man nyde træernes skygger, høre fuglesang og dufte friske urter fra fælles haver på verdensmålspladsen – med slottet og søen i baggrunden.

    Området bliver et levende samlingspunkt, hvor studerende arbejder, familier leger, venner mødes på caféer, og erhvervsfolk netværker i businesshubben.

    Den nye viadukt gør det let at komme videre til havnen, campus eller byen, hvor natur, kultur og byliv smelter sammen og nyt p-hus langs banen har frigivet attraktive m2 til grønne fællesområder. 

    FRA GRÅT TIL GRØNT

    Grønne områder gør området attraktivt

    I Koldings stationskvarter byder en grøn bypark nu velkommen og sætter mennesker og natur i centrum. Bilerne er væk, og i stedet udfolder sig en åben plads med lyden af bladenes raslen og børns leg.

    Der er kig til Koldinghus, mens vandkanaler og frodige bede skaber små oaser af ro. En oplevelsespark, der inspirerer og formidler verdensmål i samarbejde med områdets aktører.

    Pladsen er blevet et samlingspunkt, hvor lokale og besøgende nyder kaffepauser, kulturarrangementer og spontane møder – en bæredygtig ramme, hvor fortid og fremtid smelter sammen.

    GRØNNE BYPARKER

    Grønne byparker skaber åndehuller i byen og fremmer både fællesskab og rekreation. De tilbyder grønne plæner, søer og stier, hvor beboere kan slappe af, dyrke motion eller mødes socialt. Her kan man nyde roen, tage på picnic eller deltage i aktiviteter året rundt. Byparkerne binder byen sammen og styrker livskvaliteten for alle.

    GODE FORBINDELSER

    Gode overgange og undergange skaber forbindelser

    En ny, indbydende tunnel forbinder banegårdspladsen med havneområdet og skaber en tryg og inspirerende passage. Den brede gangtunnel er oplyst af naturligt dagslys via ovenlys og interaktive lysinstallationer, der ændrer sig efter døgnets rytme.

    Kunstværker og grønne vægge gør tunnelen til en oplevelse i sig selv. Bred og med lyse og indbydende indgange i enderne. Tunnelen bliver mere end en transportvej – den bliver et oplevelsesrum, der inviterer til ophold og understøtter forbindelsen mellem byen og havnen. Kunst – lyd – lys og storytelling binder Kolding sammen. 

    P-PLADSER

    Randparkering tæt på både byen og banen

    Randparkering reducerer trafikbelastningen i bymidten ved at placere parkering tæt på tog og offentlig transport. Dette mindsker biltrafikken i centrum og giver mere plads til cyklister, fodgængere og byliv, hvilket forbedrer luftkvaliteten og byens attraktivitet.

    P-huse frem for overfladeparkering
    P-huse udnytter pladsen bedre end overfladeparkering, hvilket frigiver arealer til grønne områder og byudvikling. Rotterdam har eksempelvis investeret i miljøvenlige p-huse for at optimere byens rum.

    Parkering i randzoner
    Ved at samle parkering i randzoner og tilbyde park-and-ride-faciliteter, som i Wien, kan biltrafikken i bymidten reduceres, mens adgangen til offentlig transport forbedres.

    PARKERING I ROTTERDAM

    Rotterdam viser, at parkering kan bidrage til byens identitet og livskvalitet. Byen har udviklet p-huse med grønne tage og energibesparende teknologi, der reducerer deres visuelle indvirkning og fremmer grøn mobilitet. Desuden har Rotterdam lanceret en parkeringsapp, der hjælper bilister med at finde ledige pladser i realtid og betale digitalt, hvilket forbedrer mobiliteten og mindsker trafikproblemer.

    RANDPARKERING MALMØ

    Malmø har reduceret biltrafik i bymidten ved at placere parkering i randzoner tæt på offentlig transport, hvilket fremmer bæredygtig mobilitet. Byen har investeret i moderne p-huse med grønne facader og energibesparende løsninger, der frigør plads til byrum og rekreative zoner.

    Malmø viser, hvordan randparkering skaber balance mellem mobilitet og et grønnere bymiljø.

    Læs mere om det her >

    PARKERING I FREIBURG

    Freiburg har etableret park-and-ride-faciliteter i randzoner, der reducerer trafik i bymidten og fremmer kollektiv transport.

    Byen har også investeret i p-huse med grønne facader, der sparer plads og støtter klimaindsatsen.

    Freiburg viser, hvordan parkering kan bidrage til bæredygtig byudvikling.