
Der er brug for flere attraktive bynære boliger
Vi har haft besøg af Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk videncenter – og ekspert på fakta og data, når det gælder boligudviklingen i Danmark.
Curt er ikke i tvivl. Kolding har et kæmpe potentiale og vi er bagud i forhold til mange andre byer langs den jyske østkyst. Det betyder, at vi taber i kampen om at tiltrække og fastholde borgere og går glip af vigtige skattekroner.
HVEM
Jan Gehl er arkitekt og byplanlægger med fokus på byliv og menneskevenlig byudvikling.
Han er uddannet arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole og var professor ved samme institution fra 1971 til 2007. I 2000 grundlagde han Gehl Architects, hvor han har arbejdet som rådgiver på projekter i byer verden over. Han har skrevet flere bøger om byliv og byrum, herunder “Livet mellem husene”. Jan Gehl har modtaget adskillige priser for sit arbejde med at fremme bæredygtig og menneskecentreret byplanlægning.
Byg byer for mennesker
Jan Gehl fremhæver, at byer skal udvikles med mennesket i centrum. Han argumenterer for, at byer i højere grad bør prioritere fodgængere og cyklister over biler for at skabe trygge, levende bymiljøer.
Når byrum indrettes med gågader, cykelstier og grønne områder, skabes der plads til aktiviteter og socialt samvær, hvilket bidrager til en mere levende bymidte. Ifølge Gehl bør byplanlægning understøtte langsommelighed og ophold ved at skabe små, intime byrum, der inviterer til mødesteder og oplevelser.
Denne tilgang skaber bedre betingelser for detaljeorienterede aktiviteter som caféer, bænke og byens kultur, hvilket i sidste ende fremmer et sundt, aktivt byliv.
Liv i byen skabes gennem et samspil mellem mennesker, aktiviteter og velindrettede byrum. Det kræver, at der er attraktive opholdssteder, som inviterer folk til at blive hængende – for eksempel caféer, bænke, grønne områder og små pladser.
Variation i aktiviteter og tilbud er også afgørende. Når byen rummer både butikker, spisesteder, kulturelle arrangementer og plads til leg og motion, tiltrækkes forskellige befolkningsgrupper. Tilgængelighed spiller også en central rolle; gode transportmuligheder og sikre forhold for fodgængere og cyklister gør byen nem at nå og bevæge sig rundt i. Byens liv styrkes yderligere gennem sociale møder og aktiviteter, som binder mennesker sammen og skaber en dynamisk atmosfære.
Dette gør byen til et attraktivt og levende sted at opholde sig.
Result

Direktør, Boligøkonomisk videncenter
Curt Liliegreen
Curt Liliegreen er direktør i Real Danias Boligøkonomiske videncenter.
Han er uddannet cand. polit og er ansat i Entreprenørforeningen 1979 – 2002, fra 1988 som cheføkonom. 2002 – 2007 Administrerende direktør for Byggeriets Evaluerings Center. 2007-2009 rådgiver for direktionen i Realdania.
Flere artikler og interview
Det er vigtigt, at have en plan for at kunne tiltrække investorer
Lars Autrup, direktør for arkitektforeningen fortæller om hvorfor det er vigtigt, at have en masterplan – og have mod til at stå fast og insistere på kvalitet.
Læs mere her >