Skip to main content

Kolding kan mere … hvis politikerne tør!

CARSTEN STENDER, entreprenør og borger i Kolding

Vi har brug for udvikling og visionære politikere. På byrådsmødet den 24. november 2020 besluttede 24 af byrådets 25 medlemmer, at 159.000 m² havneareal (ud af i alt 535.000 m²) skal overgå til byudvikling, herunder også boligformål – “indefra og ud,” som det fremgår af kommuneplanen. Det var en vigtig milepæl for Koldings udvikling.

Desværre er der ikke sket meget siden. Derfor har en lang række erhvervsfolk og borgere samlet sig og skabt en visionsplan ”Kolding Kan Mere” der samler mange af de planer der ligger på bordet og i skufferne. Et oplæg, der kun benytter 155.000 m² af området tæt på bykernen. Det vil styrke midtbyen og skabe en naturlig sammenhæng mellem by og havn. Denne løsning giver mulighed for at fredeliggøre midtbyen og skabe særdeles attraktive byudviklingsarealer med direkte adgang til vandet. Desværre har både pressen og visse politikere fejlagtigt omtalt projektet som en lukning af havnen. Dette er en misforståelse og vi lægger op til en udvikling af erhvervshavnen – mere by og grønnere havn – præcis som politikerne har vedtaget!

Projektet vil være en stor gevinst for Kolding Kommune. Ifølge en rapport fra analyseinstituttet Realise kan området huse op til 1.705 nye borgere, skabe mellem 440 og 586 nye arbejdspladser og give kommunen nye årlige skatteindtægter på mellem 84 og 122 mio. kr. Projektet indeholder en såkaldt klimavej, der fungerer som en dæmning mod stormflod og samtidig løser trafikproblemerne omkring Jens Holms Vej. En trafikløsning og skitse som også findes i den vedtagne Visionsplan for havnen. En rapport fra DTUvurderer, at stormflodsskader alene kan koste kommunen op mod 6 mia. kr. over de næste 100 år = 60 mio. kr. årligt. Projektet forbedrer trafikforholdene væsentligt. Et lignende projekt i Randers er af COWI beregnet til at have en trafikal samfundsøkonomisk værdi på mellem 1 mia. og 2,5 mia. kr. – en gevinst, der kommer alle kommunens borgere til gode.

 

Kommunen ejer selv havnearealerne, og værdien af byggeretterne alene vurderes ifølge Realise-rapporten til ca. 680 mio. kr. Derfor kan projektet gennemføres uden ekstra udgifter for kommunens skatteydere. I forhold til den måde vi i dag bruger Koldings mest værdifulde arealer på – så er dét en kæmpe gevinst, der vil sikre både byudvikling, tilflytning, øget klimasikring og fremtidens velfærd i Kolding – så vi kan vækste og udvikle frem for at sparerunder og stilstand.

Vi er glade for at mange af partierne – trods en kølig modtagelse – nu begynder at kunne se mulighederne i Kolding kan mere projektet. Men havnen er en del af løsningen i fremtidens Kolding – både økonomisk, klimamæssigt og trafikalt – og I har selv vedtaget, at det er den vej vi skal udvikle. Så kom nu og vi er klar til sammen med både kommunen og havnen og politikerne at være med til at skabe en løsning, er både udvikler havn og kommune.

Kaffen er klar – det håber jeg også politikerne er.

__

Carsten Stender