Skip to main content

Kolding er en by med et enormt potentiale

Carsten Stender, entreprenør og borger i Kolding

Kolding er en by med et enormt potentiale. Men hvis vi skal sikre Koldings vækst og relevans i fremtiden, er der brug for en samlet masterplan for byens udvikling – en plan, der både har ambitioner og realisme. 

Kolding som én samlet vision

En masterplan er ikke bare en teoretisk øvelse. Det er et værktøj, der skaber en fælles retning for, hvordan vi udvikler vores by. Med en samlet masterplan kan vi sikre, at udviklingen sker på en måde, der tilgodeser både borgere, erhvervsliv og bæredygtighed. Det handler om at se byen som én helhed – ikke som isolerede projekter, der risikerer at skabe fragmentering.

Inderhavnen er et oplagt sted at begynde. Havneområdet er en perle, der fortjener en gennemtænkt udvikling, hvor boliger, erhverv, kultur og rekreative områder smelter sammen. Samtidig skal havnen integreres bedre med bymidten, så vi skaber en sammenhængende bystruktur, hvor havnen ikke kun er et bagland, men en aktiv del af byens puls.

Klimasikring som afgørende element

Ifølge en nylig rapport fra DTU står Kolding til fremtidige skadeomkostninger på 4-6 mia. kr. som følge af oversvømmelser fra fjorden. For at undgå disse enorme økonomiske og miljømæssige tab, er det tvingende nødvendigt at tage ansvarlige og langsigtede beslutninger. Der tales om løsninger som Watertubes, der stables oven på hinanden, men erfaringer viser, at disse giver falsk tryghed. Ved det sidste højvande bristede en del af disse flere steder i landet, herunder i Kolding.

I stedet bør vi investere i en bæredygtig og holdbar løsning som en klimabro på tværs af havnen mellem Skamlingvejen og Jens Holms Vej. Denne klimabro kan fungere som en kombineret havsluse og vejforbindelse og samtidig afhjælpe det daglige trafikkaos omkring Inderhavnen. Derudover vil en fredeliggørelse af det inderste stykke af havnen skabe mulighed for værdifuld byudvikling.

Inderhavnen som drivkraft

Udviklingen af Inderhavnen er ikke kun en nødvendighed for at tackle klimaforandringer, men også en mulighed for økonomisk vækst. Salg af byggeretter på det fredeliggjorte havneområde kan ifølge Realise-rapporten indbringe kommunen 680 mio. kr., tiltrække 1.700 nye borgere, skabe 440-586 arbejdspladser og generere kommunale skatteindtægter på 84-122 mio. kr. (2018 tal)

Disse indtægter kan finansiere klimabroen uden at belaste skatteborgerne og samtidig give bymidten et tiltrængt løft. Resultatet bliver mere liv, handel og aktivitet, som vil gøre Kolding til en endnu mere attraktiv by.

Samarbejde og mod

En masterplan kræver samarbejde mellem kommune, erhvervsliv, borgere og investorer. Det kræver også politisk mod og visionære beslutninger. Lad os håbe, at Kolding efter det kommende kommunevalg får et handlekraftigt byråd, der er villig til at trække i arbejdstøjet og tage de nødvendige beslutninger for at fremtidssikre byen.

Tid til handling

Kolding står ved en skillevej. Vi kan vælge at lade udviklingen ske tilfældigt, eller vi kan tage styringen og skabe en samlet vision for fremtiden. En masterplan, der integrerer klimasikring, byudvikling og økonomisk vækst, er nøglen til at realisere Koldings fulde potentiale.

Med de rette beslutninger kan vi sikre, at Kolding bliver en model for bæredygtig byudvikling – en by i balance mellem historie, modernitet og fremtidens udfordringer. Det er nu, vi skal handle.



Carsten Stender