Hellere indsigt end udsigt!
Gitte Lindholt Borger og bestyrelsesmedlem af Art Pico (‘Kvinderuten i Kolding’)

Den fremlagte Masterplan for fremtidens Kolding, tilgodeser i væsentlig grad denne problemstilling, samtidig med, at den imødegår en del af de problemer vi kan imødese som følge af klimaændringer mv. En klar plan for fremtidens Kolding er vigtig, så alle ved, hvad vi arbejder henimod.
Jeg er tilflyttere til Kolding for over 20 år siden og faldt pladask for byen, kulturlivet og dens mange ildsjæle, der bor her og gør en forskel.
Med en baggrund som cand.mag. i teatervidenskab og Moderne Kultur, er det gennem årene og stadigvæk mest kulturlivet, som optager mig. Men i takt med klimaforandringerne er mit fokus som privatperson blevet rettet mod at mindske mit forbrug, være optaget af klimaløsninger og skabe en grønnere fremtid.
Min drøm og vision for en Masterplan for Kolding tager udgangspunkt i tre fokusområder for at højne både borgernes livskvalitet og naturens udbredelse i byen: Byggestop, meningsfulde fællesskaber og mere natur. Byggestop, renovere eller bygge nyt af genbrugsmaterialer:
Jeg ved godt, at det næppe er populært at sige, men vi skal i Kolding turde at sige stop og ikke bare bygge nyt og nyt. Vi har så mange smukke bygninger, tomme huse og butikker, som kan renoveres og bruges. Jeg vil her citere mit store forbillede, teaterdirektør og skuespiller Jytte Abildstrøms vise ord og livsholdninger fra programmet ‘Det sidste ord’: “De må stoppe med alle de TV-udsendelser med store huse, folk kan købe. Jeg ville ønske, at de lavede nogle TV-udsendelser om hvor lidt du behøver for at have det godt og bæredygtigt.
Vi skal have indsigt.
Er det ikke bedre end udsigt?” Der er heldigvis flere initiativer og bevarelse af bygninger allerede i byen. Et eksempel er Designskolen Kolding, der valgte at renovere deres uddannelsesinstitution i stedet for at bygge nyt. Det gamle Elværk, der nu er blevet til et kulturhus – Ewii House – for koncerter og events.
Men vi skal blive endnu bedre til at bruge alle de bygninger, vi har. Min drøm er, at der i Masterplanen indgår et byggestop med fokus på at renovere bygninger, og hvis der skal bygges nyt så i videst omfang af genbrugsmaterialer.
Til inspiration har journalist og forfatter Signe Wenneberg gennem flere år haft skarpt fokus på nedrivninger og renoveringer, der foregår løbende i Danmark med sin avis ‘Den lille grønne avis’. Arkitekten Anders Lendager har skabt en virksomhed, der bruger genbrugsmaterialer i byggerier: “We are a Danish-Icelandic architecture and innovation company dedicated to promoting sustainability and circularity in the built environment. We strive towards creating regenerative cities, buildings and solutions that leave a positive impact on our planet.” (www.lendager.com) Lendager gjorde mig bekendt med udtrykket urban-mining via et interview i Zetland. At man kan bruge både vin-korkpropper og vindmøllevinger i husbyggeri. Gennem mit arbejde som ekstern lektor ved TEK SDU har mine studerende arbejdet med FN’s verdens mål og bæredygtighed i bl.a. byggeri.
Løsningerne er derude!! Så sæt i gang i Kolding både i forbindelse med et planlagte hotel og evt. byggerier ved havnen. (læs nærmere om urban-mining på www.https://greendozer.com/urban-mining.dk)
Meningsfulde fællesskaber:
Der er masser af meningsfulde fællesskaber og foreninger i Kolding, og det har der altid været, for det er en del af den danske kultur. Jeg oplever også, at der det seneste års tid er kommet mere liv i midtbyen. Det begynder langsomt at rykke med at gå ‘fra butikker til mødesteder’ i byens centrum. Der skal være plads til begge dele, men der er brug for mere liv i midtbyen, når handel fortsat rykkes til webshops. Jeg bliver høj, når jeg ser en fyldt ny ‘Spilcafeen’ med alle aldre, der spiller brætspil sammen og det nye krea værksted i Østergade. Meningsfulde fællesskaber er også skabt med Ewi House ungdomsafdeling JazzHause, hvor unge selv får lov til at være med i hele planlægningen og udførelsen af et event. Vi skal have endnu mere af det, og jeg ser frem til aktiviteter i det nye ‘Frivillighedshuset’.
Mine inspirationer i forbindelse med meningsfulde fællesskaber kommer fra teorier om de såkaldte ‘Blue Zones’, byer i verden, hvor der bor flest 100 årige, som er velfungerende, lykkelige og sunde borgere. Det er bl.a. indbyggere på øen Sardinien, byen Nicoya på Costa Rica og Okinawa i Japan. Målet er ikke, at vi får en stor gruppe af ældre i Kolding, men at vi inspireres til at leve det gode, enkle og ikke-stressfyldte liv. Hemmelighederne bag det lange gode liv har den amerikanske forfatter og opdagelsesrejsende Dan Buettner samlet i både sine bøger og Netflix serien ‘Lev til du bliver 100 år: De blå zoners hemmeligheder’. Nogle af hemmelighederne er at spise plantebaseret, have en mening/et formål med sit liv, at man er en del af et fællesskab og i de fleste af byerne har borgerne en lille køkkenhave, som de passer. Tænk, hvis vi kunne skabe områder i Kolding, hvor man arbejdede ud fra teorierne fra de blå zoner? Nå, jeg ved godt, jeg drømmer vildt!!!
Mere natur:
Sidst med ikke mindst naturen. Det er mig meget på sinde, at vi som by tør at gøre noget og tage svære valg og sætte naturen over økonomisk vinding. Hvad med at genskabe liv i fjorden først, før vi ombygger havnen? Hvad hjælper det at have en flot udsigt til vandet, hvis vandets liv er dødt? Der er allerede skabt mange grønne oaser i byens gågader, og vi skal bare have mere af det. Sammenhængskraften mellem bymidten og havnen kunne være en korridor af blomster, græs og træer. Måske endda flere køkkenhaver. Vi skal turde at lukke veje og fordrer at man går – at ting ligger i gåafstand. Kolding har så meget at byde på, og det var blot nogle af mine tanker i forbindelse med en kommende Masterplan.
Jeg ser frem til at se, hvad vi i fællesskab kan skabe og gøre Kolding by til et endnu bedre sted at bo og leve i.
__
Gitte Lindholt