Skip to main content

Kolding har kæmpe potentiale, hvis vi planlægger det rigtigt

HANNE FAABORG, Ejendomsmægler HOME Kolding

Interview med Hanne Faaborg:

Boligmarkedet i Kolding og fremtidens udvikling

Kolding står over for en stor byudvikling, hvor visionerne for Midtbyen og Havneområdet tager form. Men hvad betyder det for boligmarkedet? Hanne Faaborg fra Home kæden giver sin vurdering af boligsituationen i Kolding og deler sine tanker om behov, potentialer og udfordringer i forbindelse med den nye visionsplan.

Kolding er en bilby – og det skal vi tage højde for

Når Hanne Faaborg kigger på Koldings boligmarked og udvikling, er én ting tydelig: Bilen spiller en central rolle for borgerne.

“Kolding er ikke som Aarhus, København eller Odense, hvor man primært cykler rundt. Her er bilen en nødvendighed, og folk er vant til at have den tæt på. Gymnasieelever får biler, så snart de kan. Det er en kulturforskel, som byudviklingen skal tage højde for,” siger hun.

Derfor mener hun også, at det er afgørende at tænke parkeringsmuligheder strategisk ind i udviklingsplanen.

“Vi kan ikke reducere bilerne i Kolding på samme måde som i storbyerne. Hvis vi ikke sørger for nok parkering i Midtbyen, så vinder Storcenteret. Det er helt essentielt, at vi får planlagt gode P-huse og gør det nemt for folk at komme til byen uden at skabe kaos i trafikken.”

Hvad efterspørger boligkøberne i Kolding?

Når det kommer til boligmarkedet, ser Hanne Faaborg flere tendenser, der er værd at tage med i planlægningen af Koldings fremtid.

“Noget af det, jeg ser lige nu, er, at mange af mine kunder – især det ældre segment – søger lejeboliger i ét plan. De vil gerne have noget let og moderne, men ikke nødvendigvis eje. Det er en forandring fra tidligere, hvor folk typisk solgte huset og købte en ejerlejlighed i byen,” forklarer hun.

En af årsagerne til denne udvikling er de finansielle muligheder:

“Folk bliver boende i deres huse længere, fordi vi har fået afdragsfrie lån. Tidligere solgte man huset som 60-årig, men nu bliver folk boende til de er langt oppe i 70’erne. Det betyder, at flyttekæderne er langsommere, og det skaber et behov for attraktive lejeboliger, som kan få folk til at tage springet.”

Derudover peger hun på, at luksusboliger med unikke beliggenheder er de eneste, der har haft stor succes i Kolding.

“Slotssmøllen er et eksempel på et boligprojekt, der har fungeret rigtig godt, fordi det har en fantastisk beliggenhed og er gennemført med høj kvalitet. Det samme kan ikke siges om mange andre boligprojekter.”

Hvor skal de nye boliger ligge?

Et af de store spørgsmål i visionsplanen er, hvor nye boliger bedst kan placeres. Her ser Hanne Faaborg flere gode muligheder.

“Midtbyen er et oplagt sted at udvikle nye boliger. Der er en stor gruppe på 50+ år, som gerne vil bo centralt i byen, men de vil stadig have mulighed for at parkere tæt på. Hvis vi kan kombinere gode boliger med let adgang til parkering, tror jeg, det vil blive en succes.”

Hun ser også potentiale i havneområdet, men understreger, at det kræver, at erhvervsaktiviteterne bliver flyttet på en ordentlig måde.

“Havnekajen er en spændende mulighed, men vi skal overveje blandingen nøje fx kan et mix af ungdomsboliger og ejerboliger gøre det svært at tiltrække den købestærke målgruppe. Folk vil ikke give fem millioner for en lejlighed, hvis der samtidig er studiefester og uro i området. Hvis vi vil have eksklusive boliger på havnen, skal vi sørge for, at området er tilpasset den målgruppe, der skal bo der.”

Byens grønne områder er afgørende

En af de ting, Hanne Faaborg er mest begejstret for i visionsplanen, er den øgede fokus på grønne områder.

“Det er virkelig vigtigt at skabe grønne forbindelser i byen. Jeg løber selv en del, og det undrer mig tit, hvor få mennesker der udnytter de naturskønne områder, vi har – for eksempel langs åen. Det er en fantastisk rute, men den bliver ikke brugt nok, fordi mange ikke kender den eller ikke føler, den er en naturlig del af byen,” siger hun.

Derfor mener hun, at der er et stort potentiale i at gøre byens grønne områder mere synlige og tilgængelige.

“Vi skal tænke i ruter og forbindelser, så folk naturligt bruger de grønne områder. Det er også det, der gør nye boligområder attraktive – hvis der er let adgang til smukke, grønne omgivelser, bliver det langt mere interessant at bo der.”

Hvad bliver den største udfordring i byudviklingen?

Selvom Hanne Faaborg ser mange positive aspekter ved Koldings udviklingsplan, er der også udfordringer.

“En af de største udfordringer er, hvordan vi får virksomhederne på havnen til at flytte sig. Vi ser jo, hvordan lignende processer har fungeret i andre byer som Vejle, hvor virksomhederne er flyttet til mere egnede områder, men det kræver en god dialog og incitamenter, så det ikke bliver en kamp mellem erhvervsliv og byudvikling.”

Hun peger også på, at byens detailhandel skal tænkes nøje ind i udviklingen.

“Vi får ikke flere butikker i Midtbyen. Så vi skal tænke over, hvordan vi kan udnytte de eksisterende arealer bedst muligt. Måske kan vi se på mere fleksible butiksstørrelser eller dele lokalerne op, så de kan bruges til flere formål. Butikslandskabet ændrer sig, og det skal vi tage højde for.”

Konklusion: Kolding har et stort potentiale – hvis vi planlægger rigtigt

Hanne Faaborg mener, at Kolding har alle forudsætninger for at udvikle sig til en endnu mere attraktiv by, men det kræver de rigtige beslutninger.

“Det handler om at forstå, hvad folk ønsker, og hvad der rent faktisk fungerer i Kolding. Vi kan ikke bare kopiere storbyernes løsninger – vi skal tage udgangspunkt i, hvordan Kolding-borgerne lever og hvad de efterspørger. Hvis vi gør det, kan vi skabe en by, hvor folk både har lyst til at blive boende og flytte til.”

Hun understreger, at balancen mellem parkering, grønne områder, attraktive boliger og et levende byliv bliver afgørende for succes.

“Kolding har en unik mulighed for at kombinere historien, vandet og de grønne områder til en fantastisk by. Nu handler det om at tage de rigtige skridt for at sikre, at udviklingen sker på en måde, der gavner både borgere og erhvervsliv.”