Kolding har kæmpe udfordringer og potentialer
Hans Jørgen Bøgesø, tidligere teknisk direktør i Kolding

Vi har brug for en helhedsplan, der både løser trafikale problemer, klimasikring og skaber en attraktiv bymidte. Hvis de nye planer kan levere på alle tre fronter, er der virkelig et stort potentiale.
Kolding har gennem de seneste årtier gennemgået en rivende udvikling, men står nu overfor store udfordringer – især når det kommer til trafik, bymidten og klimasikring. Hans-Johan Bøgesø, tidligere teknisk direktør i Kolding Kommune gennem 24 år, deler i et interview sine erfaringer og refleksioner om byens udvikling – og hvad fremtiden kan bringe.
Byens trafikale udfordringer
Hans-Jørgen Bøgesø har arbejdet med Koldings byplanlægning i mere end 40 år – først som privat konsulent og senere som teknisk direktør. Et af de store projekter han fik gennemført, var sammenkoblingen af byens ringgader, men han erkender også, at en række vigtige trafikale problemer stadig er uløste.
“Den nord-sydgående trafik er stadig et kæmpe problem. Man kan jo bare prøve at køre gennem byen sidst på eftermiddagen – det er komplet umuligt,” forklarer han. “Vi har tegnet broer, tunneler og havneforbindelser, men det er altid blevet en udfordring at realisere dem.”
Den nyeste plan for Kolding rummer netop løsninger på dette. “Hvis man på en eller anden måde kan klare den dobbelte problemstilling med at lave en fornuftig nord-syd-forbindelse samtidig med at skabe rekreative områder og klimasikring, så er det perfekt,” siger Bøgesø og tilføjer, at han ser frem til, at den nye plan bliver fremlagt og gennemført.
Storcentrets indflydelse på bymidten
En af de store beslutninger fra tidligere byudvikling har haft utilsigtede konsekvenser for bymidten. Ifølge Bøgesø var det en stor fejltagelse at tillade alle butikstyper i Kolding Storcenter.
“Det betød jo, at tøjbutikker, skobutikker, isenkram, radio og tv-forretninger kunne flytte ud – og det har tømt bymidten. I dag ser vi konsekvensen med mange tomme butikslokaler, og jeg tror ikke, at detailhandlen kommer tilbage på samme måde som før,” siger han.
Løsningen skal findes i en ny måde at tænke bymidten på – med flere oplevelsesbaserede koncepter og kombinationer af fysiske butikker og online handel.
Klimasikring: En tvingende nødvendighed
Kolding er en af de danske byer, der står over for en massiv udfordring med stigende vandstande. De nuværende prognoser viser, at store dele af byen kan blive oversvømmet, hvis der ikke handles hurtigt.
“Det er et kæmpe problem, som kommunen er nødt til at løse. Mange byudviklingsprojekter bliver bremset, fordi investorer er usikre på, hvad der sker med klimasikringen,” fortæller Bøgesø.
Den nye byudviklingsplan indeholder en såkaldt “klimabro”, der både vil fungere som klimasikring og skabe nye forbindelser på tværs af havnen. “Hvis det kan lade sig gøre at finansiere det gennem byggeretter og skatteindtægter, så er det en oplagt løsning,” siger Bøgesø.
Boligmangel – En udfordring for Koldings vækst
En anden stor udfordring er boligmanglen i Kolding – særligt attraktive boliger i bymidten. Mange ældre fra parcelhuskvartererne ønsker at flytte til byen, men kan ikke finde de rigtige boliger.
“Vejle, Horsens og Aarhus er langt foran os, når det gælder attraktive bynære boliger. Der er et kæmpe behov for både ejer- og lejeboliger i byen,” siger Bøgesø og understreger, at dette er et afgørende element i Koldings fremtidige udvikling.
Den nye plan lægger op til at skabe flere attraktive boliger i bymidten, blandt andet ved at udnytte havneområdet og bygge tættere.
Fremtidens Kolding:
Et spændende perspektiv
Bøgesø ser med stor spænding frem til, hvordan den kommende byudviklingsplan vil blive realiseret.
“Vi har brug for en helhedsplan, der både løser trafikale problemer, klimasikring og skaber en attraktiv bymidte. Hvis de nye planer kan levere på alle tre fronter, er der virkelig et stort potentiale,” afslutter han.
__
Hans-Jørgen Bøgesø