Skip to main content

Kolding er en KULTURBY

KARSTEN BECH, leder af spillestedet TRIO og borger i Kolding

En vigtig forudsætning for at skabe en levende midtby er, at byens gæster kan få gode oplevelser og føle vigtige fællesskaber. Gennem de mange kulturtilbud og enestående butikker er vi godt på vej, men vi skal gøre mere. Hvis vi står sammen og ikke ser hinanden som konkurrenter men som samarbejdspartnere, der har et fælles mål, så kan vi skabe en levende, interessant og bæredygtig midtby.

Jeg er daglig leder af spillestedet TRIO og af Kulturhuset EWII House i det gamle elværk i Sct Jørgens Gade. Jeg flyttede til Kolding i 2012 direkte fra det pulserende centrum af København, og blev straks forelsket i byen. Ud over den smukke natur lige uden for døren, så faldt jeg for de mange fantastiske kulturtilbud og ikke mindst Koldings mindset om, at hvis der mangler noget, så kan man selv sætte det i gang.

Jeg bor i midtbyen og nyder, hvor let det er at komme rundt til de mange kulturtilbud, men samtidig har jeg de sidste år oplevet at byen er tom, mange gode initiativer har svært ved at overleve og at der generelt er en negativ stemning omkring det manglende liv i midtbyen.

Kolding er en KULTURBY

Kolding byder på en bred vifte af kulturtilbud, som stilles til rådighed af en overflod af kommunalt støttede kulturinstitutioner, som fx Koldinghus, Museum Kolding, Kolding Egnsteater, Godset, Biblioteket, Nicolai Kultur, Nicolai Bio, Stadsarkivet, TRIO og selvfølgelig de store institutioner lige uden for midtbyen som Kulturskolen, Trapholt og Geografisk Have. Vi har et fantastisk samarbejde mellem institutionerne, ikke mindst takket være et dygtigt kultursekretariat og et understøttende kulturudvalg. Vi har vist, at vi ikke bare kan lave enestående tilbud hver for sig, men også arbejde sammen og fx etablere nye tværgående events som KOLD festival og Womens Week.

Læg til det, at der er et hav af foreninger, som gennem frivilligt arbejde laver kultur til glæde for os alle – lad mig blot nævne Pica Pica, Jazz6000, Kolding Kunstforening og Dronning Dorethea Teaterforening. Uden dem ville Kolding slet ikke have den status som Kulturby, som den har i manges øjne – ikke mindst uden for kommunen.

Vi glemmer ofte, at der også er en lang række private aktører på kulturområdet som også er med til at løfte oplevelsesniveauet i midtbyen, og ud fra hukommelsen kan jeg her nævne Space Kunstgalleri, Spilcafeen, butikker og caféer i AL passagen og 27B. På rent kommercielle vilkår laver de kulturelle aktiviteter på et meget højt niveau som gør, at jeg er glad og stolt over at bo i byen.

Hvad er kultur
– og hvad kan vi bruge det til

Lad os lige standse op her og spørge om, hvad kultur egentlig er. For mig består det af to væsentlige ingredienser – for det første skal det give det enkelte menneske nye og enestående oplevelser, som løfter sig op over hverdagens trummerum og for det andet skal det skabe fællesskaber, som vi nyder og husker tilbage på.

Oplevelserne kan være med til at inspirere, skabe refleksion, give ro og fordybelse eller måske sprede glæde og festlig stemning. Alt det som gør, at vi føler at vi lever og kommer videre i livet.

Samtidig skabes der fællesskaber – nye fællesskaber eller styrkelse af allerede eksisterende. Fællesskaberne opstår mellem publikum når de skraldgriner af joke fra en stand-up’er, eller alle bliver bevæget af en skuespillers enestående performance i et teaterstykke. Det smelter kunstnerne sammen på scenen, og kunstnerne sammen med publikum i rummet. Der opstår venskaber og sammenhold i de grupper, der knokler for at sætte en kunstudstilling op og eufori i en virksomhed, når man har leveret en god oplevelse til publikum – og der samtidig er plus på bundlinjen.

Kulturen, altså oplevelser og fællesskaber, er netop det vi har brug for, for at skabe fornyet liv i midtbyen. Det er ikke længere nok at man kan købe nødvendige (og nogle gange unødvendige) varer. For at mennesker gider komme i midtbyen og bruge lidt mere tid, end det lige tager at købe ind til aften – så skal der være oplevelser ud over det sædvanlig, og det skal understøtte de fællesskaber vi alle søger efter. For at skabe dette er det ikke nok, at vi har de mange kulturinstitutioner, foreninger og aktører, som jeg allerede har nævnt. Det skal være et gennemgående træk i alle dele af byen, i alle forretninger, butikker, cafeer, frisører og på gaden – overalt.

Heldigvis er den transformation af vores midtby godt i gang. Når jeg går gennem gågaden er der mange steder, jeg kan få gode oplevelser og føle fællesskab: herrebutikkerne Harresø og Kul&Koks giver mig den følelse pga. indretning, god service og varieret vareudvalg, hos Vild med Vin suppleres det med, at Rasmus laver vinsmagning mm. og hos OstenKolding får man gode smagsprøver og professionel rådgivning. Hertil kommer, at der de sidste år er sket et løft på kvaliteten og services på mange cafeer, restauranter og i mange servicebutikker.

Hvordan kommer vi videre

Hvis det er vejen vi skal gå, hvad skal der så til, for at den gode udvikling spreder sig til hele byen?

Hos aktørerne er iderigdom og mod på at afprøve nye initiativer essentiel. Det er vigtigt, at alle er åbne over for hinanden – inspirerer, deler erfaringer og giver gode råd. Lad os få en holdning om, at vi ikke er konkurrenter, men at vi alle har det fælles mål at levere flere gode oplevelser til de besøgende.
Vi skal samle os i fællesskaber, og det nye Detailværket, der samler alle interesserede aktører, er et godt skridt på vejen. Det er et stort ønske, at der sker en udbredelse af de Bylivsfora, der eksisterer, så der også på helt lokalt plan opstår et bedre samarbejde i hele byen.

Hos Kolding Kommune er det vigtigt at skabe de bedste rammer for at det kan ske. Bylivsforum og den nye Bylivspulje samler, sammen med den nye bylivsplaymaker, trådede og giver førstehjælp til nye initiativer. En samlet plan for hvordan de forskellige kvarterer skal udvikle sig og rammer for hvordan bygningerne kan bruges skal udformes og så skal den fysiske forskønnelse af byen accelereres.

Vi skal være bedre til at kommunikere, hvad der sker og tale den positive udvikling op. Vi skal bakke op om vores fælles oplevelsesportal Kolding Venue, dele og fortælle hele verden hvor fed Kolding er og fokusere på de positive udviklinger.

Endelig er der os alle sammen – alle borgerne. Det vigtigste vi kan gøre er at støtte udviklingen ved rent faktisk at bruge midtbyen og alle dens oplevelser – og ikke mindst at bruge penge når vi er der. Byen kan ikke overleve af gratis tilbud og kulturaktiviteter – vi skal alle støtte dem, der hver dag knokler for at skabe flere oplevelser i byen, og det gør vi bedst ved at købe deres varer og services. Husk at en god kop kaffe til 45 kr. er meget mere end kaffe – det er en oplevelse du har sammen med alle os andre.

___

Karsten Bech