Har Kolding fået Nokia symdrom?
Klaus Kjær, direktør Independent Optical Group Nordics

Efter offentliggørelsen af Kolding kan mere har der heldigvis været god debat . Samtidig er jeg dog rigtig ked af – og super skuffet over – at opleve forskellige politikere, der prøver at finde ”5 fejl” ved udkastet i stedet for at gå indgå i en positiv dialog om de muligheder, der kunne være i at udvikle byen.
Har Kolding fået NOKIA-syndromet? Som borger i Kolding gennem 59 år og med en familie, der har boet her gennem flere generationer, er jeg vokset op med og under den udvikling af Kolding som by, der har været gennem årene. Det er desværre min oplevelse, at ”ledelsen” af Kolding ikke har kunnet finde fælles fodslag, og dermed har misset at tage de nødvendige beslutninger for en sund udvikling gennem de seneste mange år.
NOKIA, der engang var verdens førende mobiltelefonproducent, sagde til omverdenen, at Apple´s Iphone bare var et nicheprodukt, og at Iphonen aldrig ville kunne udkonkurrere de veletablerede andre mobiltelefonudbydere i branchen. I dag er Nokia´s mobildivison kun en skygge af sig selv og vi ved alle, hvor Apple´s Iphone er.
Kolding er som en virksomhed med både de hårde værdier som indtægter og udgifter, samt de bløde værdier for os borgere, der i vores forskellige aldre og behov skal nyde godt af den service, Kolding kan give.
Jeg er med i den borgergruppe, der gennem flere måneder har sat tid og en masse kræfter af for at få vores visioner ned på et stykke papir. I januar offentliggjorde vi visionerne overfor både byens politikere og for alle de, der har interesse i, at vores fælles by vil udvikle sig i fremtiden.
Efter offentliggørelsen af det udkast, vi har lavet – og som hele tiden fra vores side er offentliggjort som et forslag til byens ledelse – er der heldigvis kommet en god debat frem i de forskellige medier.
Samtidig er jeg dog rigtig ked af – og super skuffet over – at opleve forskellige politikere, der prøver at finde ”5 fejl” ved udkastet i stedet for at gå indgå i en positiv dialog om de muligheder, der kunne være i at udvikle byen.
Det er åbenbart lettere at stikke hovedet i busken og dermed ikke lave nogle fejl end at gøre et godt forsøg på at indhente en tabt udvikling og få rettet op på tidligere beslutninger, der måske ikke var helt optimale set med nutidens briller.
Tiden står ikke stille og udviklingen omkring os sætter kun farten op – og ikke ned – og imens prøver ”ledelsen” af Kolding at berolige sine borgere med, at der såmænd allerede er planer for Kolding.
Jeg hører meget om de planer, der tilsyneladende er for Kolding. Senest jeg hørte om dem, var til et åbent borgermøde i efteråret på Godset. Her spurgte en deltager ind til, om der ikke var offentlige, overordnede planer for Kolding som by. Svaret hertil fra ”ledelsen” var, at ”det var der, selvfølgelig” i øvrigt efterfulgt af en undskyldning om, at man er for dårlig til at kommunikere dem ud.
Siden har jeg stadig ikke set nogle synlige helhedsplaner fra kommunens side – og jeg begynder at tvivle på, om der er nogle overordnede strategiske planer for Kolding By og ikke kun en række usammenhængende pop’up’s for små områder af den.
Det store sammenhængende overblik har jeg savnet – og altså ikke set endnu!
Så kom nu ud af busken og gør os borgere mere sikre på, at vi skal ende vores dage her i Kolding – og se vores næste generation søge tilbage til byen efter endt studietid.
Klaus Kjær, direktør Independent Optical Group Nordics