
Kolding kan mere – men det kræver visioner
Som erhvervsfolk med dybe rødder i byen er vi bekymrede. Vi ser en by, der mangler visioner, slingrer i sin kurs og undlader at træffe de nødvendige, modige beslutninger for fremtiden. Det er på tide, at vi taler om, hvordan vi kan gøre Kolding stærkere – ikke bare for os selv, men for kommende generationer.
I de senere år har vi desværre været vidner til en manglende politisk retning i Kolding. Vigtige beslutninger træffes for sent – eller slet ikke. Projekter skubbes til hjørnet, og der er en tendens til at vælge de sikre, små løsninger frem for de modige, visionære valg.
Det er et mønster, vi har set gentagne gange. Tænk på de lange diskussioner om, hvad vi skal gøre med inderhavnen. Eller den haltende udvikling af bymidten, der kæmper for at finde sin identitet. Hver gang en beslutning udskydes, mister Kolding et skridt i forhold til andre byer som Aarhus, Odense og Vejle, der investerer massivt i deres fremtid.
Kolding føles ofte som en by i defensiven. Når en mulighed opstår, handler vi ikke hurtigt og helhjertet. I stedet ser vi nølen, bureaukrati og manglende handling, mens konkurrenterne rykker fremad. Vi savner en klar vision for, hvor Kolding skal hen – og et politisk lederskab, der tør sætte den kurs.
Kolding har en historie med at tage store, visionære beslutninger. Tænk på etableringen af vores Campusområde, Kolding Storcenter, der i mange år var et af Danmarks største shoppingcentre uden for København, omdannelsen af Koldinghus og mange flere. Men hvor er de store satsninger i dag? Hvor er modet til at tænke langsigtet og tage de svære valg?
Koldings erhvervsliv har altid været en stærk drivkraft for byen. Vi har en erhvervsstruktur, der skaber arbejdspladser og vækst. Men virksomheder kan ikke alene drive en by fremad. De har brug for et stærkt politisk og strategisk fundament, der understøtter udviklingen.
Vi savner klare rammer, bedre infrastruktur og en mere offensiv tilgang til at tiltrække nye virksomheder. Kolding burde være et naturligt valg for nye virksomheder, der ønsker at etablere sig i Syddanmark, men vi ser for ofte, at de vælge andre kommuner.
Et konkret eksempel er inderhavnen. Dette område kunne være en motor for innovation, turisme og erhvervsliv, men i stedet er det blevet et symbol på byens tøven. Tænk, hvad vi kunne opnå med en samlet plan for havnen – en plan, der forener erhverv, kultur og rekreative muligheder. Hvad hvis vi skabte en moderne, bæredygtig bydel, der kombinerede kontorer, boliger, restauranter og grønne områder? Andre byer har gjort det.
Og den fremlagte Masterplan for fremtidens Kolding ligger jo netop i tråd med aftalen om ”MERE BY OG GRØNNERE HAVN”, som byrådet og havnen er enedes om. Samtidig vil den være med til sikre Kolding imod skader forårsaget af flodbølger, der iflg. rapport fra DTU andrager mere end 6 mia. kr. i årene fremover.
Se på Aarhus Ø – et tidligere industriområde, der nu er et af byens mest attraktive kvarterer. Eller havnefronten i Aalborg, der er blevet et nationalt forbillede på, hvordan man kan omdanne et industriområde til et kulturelt og erhvervsmæssigt knudepunkt.
Eller Fredericia, Sønderborg, Horsens, Middelfart, Vejle… ingen af disse byer ønsker i dag at komme tilbage hvor de var, da der var blæst og debat om udviklingen i deres by. Vi skal turde – og gå hele vejen denne gang.
Kolding har alle muligheder for at gøre det samme – og endda gøre det bedre. Det kræver mod og vilje til at tænke stort.
Vi behøver ikke kigge langt for at se, hvad der virker. Rigtig mange byer har sat de værdifulde områder langs fjorde i spil. Det har betydet øget attraktivitet, øget tilflytning, øgede skatteindtægter, flere rekreative muligheder, vækst i arbejdspladser, værdistigning og vi ser ingen af de mange byer fortryde – tværtimod. Hvorfor skal Kolding halte bagefter?
Byer, der tør satse, vinder i sidste ende. De tiltrækker nye virksomheder, flere borgere og investorer, der ser potentiale i en moderne, ambitiøs by. Vi mener, at Kolding bør lære af disse eksempler – og tage initiativ til en tilsvarende ambitiøs retning.
Vi tror på Kolding. Men vi har brug for en plan. En samlet vision, der sætter kursen og giver alle – fra borgere til virksomheder – noget at samles om.
Vi har et bud på en visionsplan. En overordnet plan for Kolding, der binder byen bedre sammen på tværs af bane, åen, fjorden og markante trafikårer. Og det kan vi løse med en samlet plan – der kan finansieres via skatteindtægter og byggeretter. Det er dyrt – men det kan finansieres – og det vil være dyrere at lade være.
Denne kronik er ikke en kritik for kritikkens skyld. Det er en opfordring til handling. Vi tror på, at Kolding har alle muligheder for at blive en af Danmarks mest attraktive byer. Men det kræver, at vi sammen sætter en ny kurs. Vi skal turde tænke stort og handle modigt.
Det er tid til at sætte handling bag ordene. Vi står klar til at bidrage. Men vi har brug for, at Kolding tør tage skridtet. Skal vi skabe en fremtid, vi kan være stolte af, er der ingen tid at spilde.
—
Erik N. Graversen, CEO, Gravstrup, Karsten Bech, spillestedsleder, Trio, Kenny Holm, indehaver, Holdbar, Jørgen Gade, tidl dir Semco, Gert Helenius, CEO Eichemeyer, Peder Kjølhede, Kjølhede Management, Trine Sig, direktør indehaver Real Relief, Henrik Sig, direktør indehaver Handy Transportvogne, Henrik Larsen, afdelingsdirektør LEA Ejendomme, Clara C. Rigenstrup, arkitekt maa medstifter Mejeriet, Merete Djernæs Rath, quality Director Interacoustics, Carsten Stender, CEO indehaver Stender Gruppen, Søren Nielsen, partner Mejeriet.