Skip to main content

Kolding mangler i dag en plan

Søren Langager. Konsulent

Kolding mangler i dag en plan for en bymidte der hænger sammen. Jeg tænker ikke man nødvendigvis bliver nødt til at vende alt på hovedet, men starte der, hvor det giver bedst mening.

Jeg er tilflytter fra Odense tilbage i 1994 – dengang flyttede jeg til byen, da jeg havde fået job i en af midtbyens tøjbutikker.

Selv for en Odenseaner havde Kolding dengang meget at byde på, både hvad angår livet i bymidten samt kunst og kultur, bl.a. i kraft af Koldinghus og Trapholt.
Kolding har nu mange andre skønne hjørner, såsom området ved Nicolai komplekset og videre ned igennem Låsbygades latinerkvarter samt området  ved slotssøen.

Der er derfor vigtigt, at vi ikke stopper med at udvikle vores by – hvilket heller ikke synes tilfældet…. men af og til forekommer nogle af de initiativer der bliver sat i værk, som knopskud uden på en tilfældig gren og uden en samlet plan.

Hvordan skabes en bedre bymidte?

Kolding mangler i dag en plan for en bymidte der hænger sammen. Jeg tænker ikke man nødvendigvis bliver nødt til at vende alt på hovedet, men starte der, hvor det giver bedst mening. Vi kunne skabe nogle korridorer gennem byen eller ind til centrum, så man, når man som turist kommer til byen med tog, mødes af synet af en moderne by man får lyst til at udforske. Man skal skabe nogle visuelle effekter der nudger/leder turisten ind til byens liv eller i retning af Koldinghus etc.

Det samme gælder, når man parkerer på den store parkeringsplads på Pakhustorvet. Her skal der laves en korridor ind til centrum gennem viadukten, hvor man hele vejen er på en ”sti” med blomster og træer, som i Søndergade, så man ikke rammes af den lidt golde atmosfære der hersker på Klostergades busstation. Derimod bør området afspejle det billede, som den nyrestaurerede og flot istandsatte ”Klostergård” giver.

Som forbillede for udvikling vil jeg gerne nævne AL Passagen. Passagen er, måske specielt om sommeren, en oase, der er skabt ved at bl.a. Torben og Morten har sat sig sammen om en vision for, hvordan de kunne skabe et byrum til glæde for dem begge – og for alle os der kommer i passagen i forskelle ærinder.

Dette kunne være et forbillede for andre, der på forskellig vis er med til at udvikle og skabe byens rum – samarbejder, der går på tværs af kommunen, midtbyens virksomheder og butikker, samt dem der ejer bygningerne i centrum – og ikke mindst kunne man tage byens borgere med på råd.

__

Søren Langager