Skip to main content

“De gode gamle dage” ikke kommer tilbage

Thomas Lunderskov, selvstændig, formand for Kolding Hotel- og restauratørforening.

Der er så mange kilometer å igennem byen som ikke udnyttes og der er ligeså mange km strand/havbrede vi bør kunne få mere af og lad os da også, langt om længe, finde ud af, om vores havn skal være en industrihavn eller en forlystelseshavn og så agere derefter i stedet for i årevis at tovtrækkes om den, uden at der reelt sker ret meget andet end stilstand.

Min tilknytning til Kolding er, at jeg har boet hele mit liv her og har drevet selvstændig virksomhed her siden 2003 og tidligere siddet i City Koldings bestyrelse, samt har været en del af restauratørforeningens bestyrelse i ca 10 år og de sidste 6 år som formand. De seneste 2 år har jeg endvidere også siddet i bevillingsnævnet.

Min vision, som Kolding dreng, for byen er nok, at man snart ser i øjnene at ”de gode gamle dage” ikke kommer tilbage. Man må tilpasse sig den nye virkelighed og det nuværende detail- og restaurationsmarked og dermed også tilpasse Koldings bymidte til dette.

Efter min mening har vi alt for mange meter gågade og jeg tænker, at man burde samle det i de centrale gader altså ”forkorte” gågadesystemet og fx gøre Jernbanegade og området omkring åen til restaurationsmiljø med restauranter, caféer, barer og fastfoodforretninger. Og så fokusere detailhandlen til gaderne omkring Østergade og Helligkorsgade, og opildne disse butikker til at fokusere mere på at give den ekstraordinære serviceoplevelse og tilknytte en onlinehandel, så de kan tilbyde noget ekstraordinært og skille sig ud i forhold til Kolding Storcenter. Lad fx Søndergade blive en beboelsesgade og lad biler kunne sive herigennem i stedet for at vi forgæves forsøger at klamre os til de mange gågader som nok desværre hører fortiden til.

 Jeg føler at vi i Kolding burde kunne drage meget mere fordel af, at vi er en by med både å og havn og rig mulighed for at lave nogle lækre områder med masser af stemning og udsigt.

Mange af de forsøg der tidligere er blevet lavet med midlertidige grønne områder i gågaderne og andre installationer har i min optik ramt FULDSTÆNDIGT ved siden af. Se fx de ufatteligt grimme træskure der er sat op i Borchs gård eller de forskellige midlertidige ”blomsterkasser” der er opstillet rundt omkring i fx Bredgade, på Tombolapladsen mm. Lad os få Rådhuspladsen sat mere i scene og droppe forskellige kulørte plasticmøbler eller underfundige træmøbler derude om sommeren. Lad os få noget mere fast i alle gaderne og så stadig sørge for at holde midtbyen spændende, både for de mange unge studerende i byen samt for de ældre med fx live musik etc. Og ikke at forglemme børnefamilierne med fx hoppeborge, trampoliner og lækre legepladser der også skaber glæde og liv. Byen er fantastisk og vi har alle et ansvar for at beholde den således og for at følge med tiden. Mit største håb er, at dette tiltag ”Kolding kan mere” ikke bare bliver endnu et luftkastel med drømmeverden løsninger men med realistiske forslag, der både kan lade sig gøre økonomisk og rent praktisk med den infrastruktur og de geografiske rammer vi har. 

Der er så mange kilometer å igennem byen som ikke udnyttes og der er ligeså mange km strand/havbrede vi bør kunne få mere af og lad os da også, langt om længe, finde ud af, om vores havn skal være en industrihavn eller en forlystelseshavn og så agere derefter i stedet for i årevis at tovtrækkes om den, uden at der reelt sker ret meget andet end stilstand.

Hver dag der går hvor vi ikke udvikler byen, så afvikler vi byen.



Thomas Lunderskov